Syndicate content

Aktualitet

Dec 05
0

Amir Khan: Jeg hadde vært en større stjerne om jeg var hvit

Sat, 12/05/2009 - 11:46 — F.R.R.

 
Amir Khan vant en olympisk sølvmedalje for Storbritannia i 2004 i boksing, bare 17 år gammel. Nå mener han at han hadde vært en større stjerne om han hadde vært hvit, - og ikke muslim. Rasismen ligger ikke der åpent, men som en understrøm i det britiske samfunnet. 

"Jeg kunne ha valgt å bokse for Pakistan, men jeg er stolt over å være brite. Jeg tror på et tolerant britisk samfunn der folkegrupper og religioner kan leve sammen på en god måte", sier Khan.

(more...)

Nov 28
0

Dansker skal grave fram arabisk by

Sat, 11/28/2009 - 10:29 — F.R.R.

 
Byen ble forlatt i 1920, og den har siden blitt slukt av ørkenen. Nå skal danske arkeologer grave fram havnebyen Al Zubara i Qatar. Tanken er at byen skal bli en arkeologisk park for hele regionen og komme på Unescos liste over verdens kulturminner. 

I ly av debatten om Muhammed-tegningene har København universitet utviklet særlig kompetanse på islamsk arkeolgi, og også inngått denne avtalen om utgraving. Prosjektet vil vare gå over 10 år, og sysselsette flere titalls arkeologer. 

(more...)

Nov 15
0

Sverige returnerer hodeskaller til Hawai

Sun, 11/15/2009 - 09:55 — F.R.R.

 
Sverige har levert tilbake 22 hodeskaller til Hawai. Hodeskallene ble brakt til Sverige av svenske vitenskapsmenn rundt 1880. Tidligere har Sverige returnert knokler til urbefolkningen i Australia, samt returnert en totem-påle til Canada. Prosessen startet etter et regjeringsvedtak i Sverige i 2005.

Museumsdirektør Lars Amreus sier at med dette er den åndelige sirkelen sluttet for dem hvis graver ble skjendet av de svenske vitenskapsmennene. Delegasjonen fra Hawai bekrefter at hodeskallene nå skal begraves på nytt i forfedrenes jord.

(more...)

Nov 09
2

Språkdagen: Hvorfor har vi regler for språk?

Mon, 11/09/2009 - 15:26 — F.R.R.

Kvar går grensa mellom rett og gale i språket og mellom godt og dårleg språk? Kva er vitsen med normer for språk og språkbruk, og kvar kjem normene frå? Er dei til hjelp eller plage? Språkdagen 11. november handlar om korleis og kvifor språknormer veks fram.

Språkdagen er ein årleg konferanse som set søkjelys på ulike sider ved norsk språk og bruken av norsk i ulike samanhengar. Språkdagen vart arrangert for første gong i 2007

- Regjeringen

(more...)