Nov 29

Minareter: Begynnelsen på en revolusjon

Sun, 11/29/2009 - 21:32 — F.R.R.

 - Folkeavstemningen i Sveits er trolig historisk. Den passer inn i en trend vi så under valget til Europa-parlamentet: en kraftig høyredreining. Det er lett å tolke den som et uttrykk for grums i folkedypet, men i et litt større perspektiv er det heller mangel på høyreekstremisme som er er slående.... Hans Rustad... 

Document.no: Begynnelsen på en revolusjon

Jeg kan være enig med Rustad i at folkeavstemningen i Sveits var overraskende, og også pinlig for regjeringen i Sveits. Men å kalle det en revolusjon, se det er vel å ta for hardt i uansett hvor eksaltert man måtte være over det som skjedde. 

Den muslimske befolkningen i Sveits er en moderat muslimsk befolkning, de fleste fra det gamle Jugoslavia. Landet har i dag kun 4 minareter, men ellers dyrker muslimene sin religion i nøytrale bygg. Og nå må regjeringen si nei til byggingen av den femte. Et høyreorientert parti fikk med seg befolkningen i en for Sveits ubetydelig sak, men en sak som har stor symbolsk verdi for den muslimske verden.

Jeg vet ikke hvor historisk denne folkeavstemningen var. Sveits er et konservativt land, der kantonene nærmest kappes om sin konservatisme. Men Sveits har også vært kjent for å være et tolerant land, og ikke minst et land der religionsfriheten er viktig. Visst kan muslimene fortsatt dyrke sin religion, men de må ikke få vise det utad.

Det plasserer Sveits inn i en rekke av land vi ikke liker å sammenligne oss med. Dyrk din  religion, men hold deg borte fra symboler som kan "forstyrre den offentlige orden".  Men aller helst blir vel minaret-saken i Sveits kun en provoserende parentes, og ikke den revolusjonen Rustad ser for seg. 

(more...)

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.