Nov 09

Wordpress til Drupal som foreløpig endepunkt

Mon, 11/09/2009 - 19:22 — F.R.R.

Etterhvert har det blitt noen år med blogging på meg, fra en affektstart på VGB (jeg var irritert over en spesiell sak), via Blogger, Wordpress.com, til eget domene med Wordpress som motor. Til tider hadde jeg flere blogger samtidig. Nå gikk veien fra Wordpress til Drupal.

Den "store" bloggen min var Tid og Tanke, der jeg hadde mye veldig besøk etter at den fant sin form og sitt innhold. Det var så mye besøk at jeg endte opp med at bloggen drev meg, og ikke omvendt, og jeg ble sliten av hele greia. Da ble jeg invitert med på prosjektet iNorden, noe som var tenkt å skulle være et nordisk borgerjournalistisk alternativ.

Vi startet med optimisme og høy sigarføring. Sigarføringen var for høy skulle det vise seg over tid, og prosjektet raknet. Det raknet av flere grunner, der den viktigste kanskje var at det ble liggende mye på noen få som alle hadde det til felles at de egentlig ikke hadde tid nok til å holde dette gående over tid. Men vi gjorde nok minst en feil til, i det vi var mer uklare på hva og hvordan enn vi trodde på forhånd.

Kanskje burde vi ha lest Paal Leveraas tanker om i "designe sine allianser" før vi satte igang, for idealisme er oftest ikke nok når det blir tøffe tak. iNorden gikk i oppløsning som opprinnelig ide, og gjengen bak gikk hver til sin egen blogg, - fortsatt som venner, men kanskje litt mer desillusjonerte og realistiske med tanke på hva som er mulig å få til.

Hildring ble min neste blogg, og den hadde sine besøkende, men fenget ikke som Tid og Tanke hadde gjort. Og ved en ulykke gikk hele bloggen ad undas i forbindelse med en oppgadering. Jeg tok det nesten som et tegn fra oven om at bloggkarrieren nå var over. Men så snublet jeg over Posterous, et utrolig enkelt bloggverktøy, og så var jeg halvt igang igjen med en blogg jeg fortsatt poster på.

Så begynte jeg å arbeide litt mer på grunnmuren av det som var Hildring, nå som Viamag.net. Men det ble aldri noen dreis på dette, nedturen med Hildring må ha satt større spor enn jeg merket og trodde. Eller kanskje var det andre grunner til at jeg ikke orket å bruke tid på å bygge opp en ny blogg på samme grunnlag som Hildring. Jeg tror bloggere etterhvert identifiserer seg med en blogg de har lagt noe av seg selv i, og når det da tar slutt blir det liksom som å miste en venn.

Tanken bak iNorden var en god tanke, noe jeg fortsatt mener. Det vi burde hatt (i etterpåklokskapens tegn) var kanskje et nettsted som ikke bare var en blogg, men som åpnet for andre muligheter. Wordpress er bra, men om jeg ønsker meg et nettsted som kan ha en seksjon for aktualiteter, mer objektive fakta og en form for "redaksjonelt" stoff, kombinert med muligheter for egne blogger for kommentarer, synspunkter og interesser, var det nærliggende å begynne å tenke ut over det bloggverktøyet som Wordpress opprinnelig var.

Om jeg i tillegg ønsket med muligheter for diskusjonsfora, ble det enda mer klart at jeg var på glid mot et mer fullstendig CMS. Jeg kjente Joomla fra før, men var ikke helt fornøyd. Drupal var det jeg måtte lære meg, etter en læringkurve som beskrives som vesentlig mer "steep" enn for Wordpress. Alt kan sikkert gjøres i Wordpress, men Wordpress startet som blogg og går mot et CMS, mens Drupal startet som plattform for sosialt nettsted, før det nå har blitt en fullverdig CMS.

 

I tillegg er det viktig ikke å legge lista for høyt, og kanskje være litt mindre perfeksjonister enn det noen på iNorden var mye opptatt av (hører du, Jarle Petterson. Du var nesten pedantisk når det dreide seg om språk, form og design, eller hva?).

Hva så med borgerjournalistikken? Vi har enkelte nyhetsblogger som står godt på egne ben. Vi har kommentarblogger som er sterke i seg selv, jeg kan nevne Vox Populi som et eksempel. Jeg ville gjerne tatt med flere, men er redd for å utelukke noen som burde vært nevnt.

Og vi har det som kanskje ligner mest på en borgeravis, nemlig Borgeravisen.no, men som likevel er en aggregator uten redaksjonelt stoff, dog med redaksjonell styring. Den er helt dedikert bloggere, og tar ut innlegg som har har aktualitet i seg, og/eller kultur og debatt. Mainstream er imidlertid utelukket, stedet vil leve opp til sitt navn

Så har vi Sonitus der en iherdig gjeng plukker ut bloggposter som har kvalitet ut over det vanlige. Det er imidlertid kvaliteten de søker, de er mindre opptatt av om det er noe journalistisk i det de plukker.Det er vanskelig ikke å nevne en av initativtakerne i denne sammenhengen, vår kjente Hjorthen

Blopp.no har overtatt som stor ping-service, med muligheter for kvalitetsvurdering av postene, men borgerjournalistisk er stedet ikke. Og iNorden vandrer videre, nå som en kombinasjon av sosialt nettsted og ping-tjeneste, men den opprinnelige tanken er forlatt.

Vi har også blogger som er journalistiske i sin karakter, men på spesiell nisjer. Jeg kan eksempelvis nevne Advarsel.no og Antropologi.info. Det finnes flere i samme gruppe, gode, men lite avispreget. De blir mer som fagtidsskrifter å regne. Nyhetsblikket.no er et ambisiøst prosjekt fra en ambisiøs gjeng, et veldig bra nettsted, men er igjen på sin side langt fra bloggverdenen. ABC-nyheter er spennende i utgangspunktet, men ligner med på et mainstream nyhetsmedium med stort innslag av borgerjournalistikk, enn et egentlig borgerjournalistisk initiativ. Vi finner imidlertid Heidi Nordby med i prosjektet, kjent som bloggeren Vampus.

Ved siden av alle disse stedene og bloggerne, har vi en gjeng synsebloggere, der jeg er en, selv om jeg av og til forsøker å refererere saker mer objektivt (selv om jeg ofte er subjektiv i min objektivitet).

Om jeg tar med meg erfaringene fra iNorden, og ser på de andre aktualitetsstedene rundt i cyber, er jeg enda mer overbevist at en kombinasjon av elementer fra flere av dem må ende opp i en plattform som er noe mer enn en blogg, og noe mer enn det Wordpress kan by på uten mye fikling. Jeg tror også at bloggingens middelhavsfarere, der jeg er en, kan få større publikum og større betydning om de slår sine krefter sammen.

Alt i alt endte jeg da her på Notes About. At jeg i det hele tatt har fått sammen et slikt nettsted basert på Drupal skylde mer tålmodighet enn teknisk innsikt, og selv om mye gjenstår av det jeg ikke forstår, har jeg i alle fall landet foreløpig. Så langt roter jeg rundt alene her inne, men jeg ser ikke bort fra, og håper faktisk, at vi blir flere her inne etterhvert. Det gjenstår å se.

Det ble en laaang reise fra Wordpress til Drupal, og ikke vet jeg om reisen ender her, eller om den fortsetter i en annen retning.

(more...)

Comments

Anonymous says:

En i mine øyne god oppsummering av mye blogghistorie og borgerjournalisme. Dette virker lovende. Jeg håper virkelig flere kommer til og bidrar her. RSS lagt til i leseren min.

Tusen takk for en kanskje litt for hyggelig omtale. Jeg tror vurderingene på Blopp i stor grad kan være populisme fremfor subjektive vurderinger av hva som er kvalitet.

PS: Jeg lette etter en "about"-side, men fant den ikke. Burde jeg gjort det?

F.R.R. says:

 Takk for god tilbakemelding. Tror jeg i min omtale av andre var nokså nøktern, slik at du helt sikkert fortjente det jeg sa, - pluss noe til

Og du har rett: Jeg har startet på en About-side, men den henger litt sammen med at jeg jobber med menyer. Og her henger det litt, også teknisk. Men det kommer. 

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.