Aug 08

Dengang Islam reddet vår sivilisasjon

Mon, 08/08/2011 - 20:51 — F.R.R.

Vi som er gamle nok husker det britiske fjernsynsserien "Vår sivilisasjon" som rullet over også norske fjernsynsskjermer på 60-tallet. Den eminente programlederen Kenneth Clarke tok oss gjennom historien med dykk inn i vår vestlige sivilisasjon, hvor den kom fra, og hvordan den utviklet seg. Og fortalte hvordan Islam på 700-tallet e.Kr. revitaliserte, og derfor bevarte, vår sivilisasjon fra tilstivning og død.

I følge Clarke er kjennetegnet på en sivilisasjon ikke arkitektur, kunst, følsomhet og konversasjonsevne. Slikt er bare resultatene av sivilisasjonen. Sivilisasjon er først og fremst energi og tillit til det systemet menneskene lever i. Det er tro på dens filosofi, dens lover og dens åndelige evner.

"Kraft, energi, vitalitet - alle de store sivilisasjoner, eller sivilisasjonfremmende epoker, hadde en energiens tyngde bak seg." Når sivilisasjoner bryter sammen, er det fordi dens kraft er uttømt. Slik som langt på vei var tilfelle i Europa noen hundre år etter Kristi fødsel.

"Det kunne kommet til å gå jevnt nedover med sivilisasjonen i lang tid, men i midten av det syvende århundre fremsto en ny kraft, med tro, energi, seiersvilje og en ny kultur: Islam. Islams styrke lå i dens enkelthet. Den tidlige kristne kirke hadde ødet sin styrke på teologiske stridigheter som pågikk i tre hundre år med utrolig voldsomhet og skarpsinn. Men Muhammed, Islams profet, forkynte den enkleste lære som noengang har vunnet gehør. Og det ga hans tilhengere den samme uovervinnelige solidaritet som engang hadde inspirert de romerske legioner. På forbløffende kort tid - omkring femti år - var den klassiske verden rent overende. Bare dens hvitbleke bein tegnet seg mot den blå middelhavshimmelen."jonen i lang tid, men i midten av

... Skriver Kenneth Clarke. Og når sivilisasjonens gamle kilder ikke lenger var tilgjengelige, måtte en ny sivilisasjon skapes, mot Atlanterhavet. Der ble grunnlaget lagt for den historiske sivilisasjon som vi i dag har fått overlevert. Sivilisasjonen overlevde i barbariet, i skyggen av Islamsk kultur, som gjorde vår egen sterkere og revitalisert gjennom kontraster og nød. 

I en diskusjon om Islam og multikulturalisme hører også slike nyanserende synspunkter med. 

(more...)

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
10 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.