Nov 19

Betablokker mot kokainmisbruk

Fri, 11/19/2010 - 11:12 — F.R.R.

En helt vanlig betablokker er vist å kunne blokkere for minnene om den gode kokainrusen. Craving, det som i lekereklamen heter "bare MÅ ha", er drivkraften bak fortsatt rusmisbruk. Og craving styres av at vi husker den gode rusen, som igjen fører til at suget om rus oppstår. 

Det har i mange år vært forsket på medikamenter som kan blokkere denne hukommelseseffekten, og derved redusere suget selv i situasjoner der fristelsen blir stor. I mange år etter at rusmisbruket har opphørt, kan suget oppstå ved eksponering for stimuli som vekker minner.

Eksponeringsterapi har vist effekt. Ved å utsettes for stimuli som øker suget, vil suget etterhvert avta. Den nye studien viser at ved å legge til en enkel betablokker som Propanolol, forsterkes denne blokkeringen av hukommelsen i vesentlig grad. Normalt brukes betablokker som en hjerte-kar medisin, samt noe for å redusere angst. Tidligere har Propanolol blitt brukt til å redusere symptomene ved avvenning fra kokain, og også forsøksvis ved avvenning fra opiatmisbruk. 

Prinsippet er: Om vi ikke husker den "gode" rusen, blir det lettere å styre unna et nytt inntak. 

(more...)

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
7 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.