Oct 29

Takk og pris for eldrebølgen

Fri, 10/29/2010 - 20:11 — F.R.R.

Oklahoma Sharecroppers-1914

Eldrebølgen sveiper over verden, og Norge er ikke unntatt. Det oppfattes som et stort problem, og kanskje er det det også når det gjelder pleie, pensjoner og økonomi. Men bildet er ikke helsvart.

Forskere ved Stanford universitetet peker på at når vi blir eldre, blir vi mer emosjonelt stabile, og bedre i stand til å løse komplekse emosjonelle problemer. Vi vil se et økende antall mennesker som kan omgås andre på en bedre måte, mennesker som bryr seg om andre mer enn når de var yngre, og det kan i følge forskerne føre til en mer stabil verden.

Det er en solid studie som ligger bak dette. Forskerne fulgte aldersgrupper fra 18 til 94 år fra 1993 til 2005. I løpet av denne tiden falt mange naturlig fra, slik at det hele tiden ble rekruttert nye personer inn i studien. Hvert 5 år måtte forsøkspersonene gjennom en uke med spørsmål og problemstillinger. 

Resultatene viste at personene fikk flere positive følelser og færre negative følelser med økende alder, uansett hvilken aldergruppe de var i. Det betyr ikke at eldre ikke har negative følelser, men at følelsesspekteret er videre og mer balansert. I tillegg viste undersøkelsen at eldre ble mer bevisst på døden som en realitet, og derfor i større grad ble oppmerksomme på det gode i livet, de gylne øyeblikkene. Livet ble oppfattet som for skjørt til ikke å gjøre det beste ut av det. 

While teenagers and young adults experience more frustration, anxiety and disappointment over things like test scores, career goals and finding a soul mate, older people typically have made their peace with life's accomplishments and failures. In other words, they have less ambiguity to stress about.

- Science Daily

Konklusjonen er at et eldre samfunn kan bli et klokere og snillere samfunn. Og den grinete gamle? Han/hun var oftest enda mer grinete som ung. 

Illustrasjon: Wikimedia commons

(more...)

Comments

DinaHaines (not verified) says:

I am happy to find your distinguished way of writing the post. Now you make it easy for me to understand and implement the concept. Thank you for the post.
Regards,
Dina Haines
https://www.traditionessaysonline.com/pricing.php

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.