Oct 25

Forelskelse er som en kokainrus

Mon, 10/25/2010 - 16:35 — F.R.R.

Milford Sound in New Zealand

Å forelske seg kan gi den samme opplevelsen som kokain, og forelskelsen involverer mange områder i hjernen. Og i likhet med en kokainrus skjer det hele svært fort. I løpet av en femtedel av et sekund er rusen der, i følge professor Stephanie Ortigue. 

Under en forelske samarbeider hele 12 forskjellige områder i hjernen om å frigi stoffer som gir denne rusopplevelsen. Det dreier seg om kjemikalier som dopamin (som inngår i all lystfølelse), oxytocin, adrenalin og vasopressin. Og i tillegg til emosjonelle områder i hjernen, fører forelskelse også til en stimulering av intellektuelle og kognitive hjerneområder. Metforene får en oppblomstring, og kroppsbildet endrer seg, - til det bedre. 

Er det så hjertet, eller hjernen, som forelsker seg? Det er alltid et vanskelig spørsmål, mener professoren. Det skjer en vekselvirkning mellom hjernen og andre organer, som gir hjertebank, sommerfugler i magen og andre reaksjoner rundt om i kroppen, Disse signalene styrker i neste omgang hjerneprosessene, slik at det skjer en ned-opp reaksjon like mye som en opp-ned reaksjon. 

Men enhver kjærlighetsreaksjon gir endringer i hjerneaktiviteten. Men det er forskjellige områder som forandrer seg. En betingelsesløs kjærlighet fra mor til barn gir forandringer i midt-hjernen, mens forelskelsen gir reaksjoner i belønningssenteret i hjernen (det samme senteret som stimuleres under rus), samt endrer kognitive funksjoner i større grad. 

Håpet er at funn som dette skal gi en bedre forståelse av, og en bedre tilnærming til, både forelskelse, men kanskje enda mer psykiske reaksjoner når forhold går i oppløsning. 

Det kan leses mer om undersøkelsen på Science Daily.

Illustrasjon: Wikimedia commons

(more...)

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.