Oct 25

Likere og dess like

Mon, 10/25/2010 - 08:33 — F.R.R.

Milford Sound in New Zealand Hvor mange "likes" har du fått da? Og fra hvor mange av dine 3277 "venner"? 

Sosiale medier gjør noe med mennesker, og det er fristende å mene at den viktigste funksjonen er å pleie menneskers narsissistiske sider. Bli sett, og svar med selv å "se" andre. Særlig må funksjonen med "likes" være utformet spesielt for dette formålet. "Sleik min rygg, så sleiker jeg din", - eller tar jeg helt feil? 

Jeg er registrert på Fjesboka, men ikke aktiv. Likevel kan jeg gå inn å se hva folk er opptatt av. Og jeg har sett at rapporter om folks toalettbesøk kan høste mange "likes". En ting er da hva folk tror er av betydning for andre å vite, en annen ting er de som faktisk "likes it". En utveksling av beskjeder om toalettbesøk, og dess like, kan faktisk generere mange "likes", for mange, og i alle retninger. 

Og det kan komme fra mennesker som kjenner noen, som kjenner noen, som kjenner noen, og som derfor også har blitt din "venn". Og de mest trivielle sakene kan utløse "likes" i forbløffende grad. 

Men jeg har også sett at "likes" ikke kommer kostnadsfritt. For en "likes" utløser en moralsk plikt om å returnerer  en "likes", uansett  hva den andre måtte ha funnet på å gjøre, eller skrive. "Likes" genererer "likes" i forbløffende grad. Så kan vi da velge å tro at vår venn virkelig liker det vi skriver, det er bra for selvbildet, eller vi kan være nøkterne og se mekanismen i at en ytelse automatisk må føre til en gjenytelse, og at innholdet i en "likes" like gjerne kan være "se meg" som at det faktisk er snakk om å like. 

Ikke kan jeg helt forstå at folk klarer å skille de som faktisk liker, fra de som har helt andre hensikter med sine "likes", og kanskje kan det være det samme. For antall "likes" virker til å ha status i seg selv. Da lukes heller øynene for prinsippet om at "spyttslikk meg, så spyttslikker jeg deg". 

Jeg er på Twitter, og jeg twittrer. Selv om jeg forbløffes over hva folk der også mener er av interesse for andre å vite, er det likevel annerledes enn Fjesboka. Jeg har followers, ikke "venner", selv om followers også kan være venner. Og mange av dem jeg følger gir meg nyttig informasjon, blant alt annet av mer tvilsom karakter.

Dessuten ser det for meg ut som om det å gi andre nyttig informasjon er mer verdsatt på Twitter enn på Fjesboka, samt at Twitter er en måte å meddele seg på uten at man forventer gjenytelser eller "likes". Undersøkelser viser forøvrig at det er svært liten respons på twittermedinger, de registreres, men utløser ikke forventninger om dialog om ikke det ut fra sakens innhold virker naturlig.

Så medier er forskjellige. Jeg er også medlem i et par andre nettsamfunn, konsentrert omkring felles interesser. Der har jeg ingen venner, men noen "kontakter". Og tilbakemeldingene er stort sett konstruktive. Men også der er av og til en forventning om at en kommentar skal gjøre meg oppmerksom på den andre, selv om det ikke forventes at jeg skal skryte om jeg ikke mener det er noe å skryte av. Og ofte klarer jeg å skille ut de som gir en lettvint kommentar for selv å legge min svarkommentar til sin kommentarliste.  

Likevel er dette, som kommentarer i bloggverdenen, noe annerledes enn "likes" og dess like. En kommentar fordrer tross alt en formulering, en slags tanke. "Likes" virker ofte så tanketomme at de like gjerne kunne ha vært "likes" fra lik. Men jeg innrømmer også gjerne at det finnes unntak, og at mange bruker sosiale medier på en mer vettug måte. 

Mitt tankekors er faren for, at når jeg ser meg rundt, og ser alle som er aktive på Fjesboka, som dyrker "venner", som samler "likes", som rapporterer all verdens trivialiteter, at jeg jeg er en outsider. Jeg er ikke innenfor når jeg ikke driver med fjolleri på Fjesboka, jeg er en raring på utsiden. Fremtiden er visst sosiale medier, og kanskje jeg også må tilpasse meg virkeligheten og begynne å sleike rygger. I don't like it, but even that perhaps deserves some "likes".  

Illustrasjon: Wikimedia commons

(more...)

Comments

Anonymous (not verified) says:

I am happy to be on this website, you have posted useful content which i like reading. I will come back to read more similar articles.
Excellent quality playground mats for sale

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.