Oct 17

Pause for å ta deg inn? Ikke nødvendigvis

Sun, 10/17/2010 - 18:16 — F.R.R.

De fleste har hørt det: Studenter som stresser før eksamen, andre som arbeider lange dager, eller de som brenner sitt lys i begge ender, får ofte høre at de må ta en pause for å ta seg inn igjen. De får høre at en fridag, en kaffepause, musikk og andre adspredelser gjør at de kommer sterkere tilbake. For de er jo fysisk utslitt.

Men en forskergruppe fra Stanford nyanserer denne "sannheten". Viljestyrke er snakk om hva vi selv tror, og er ikke i nødvendigvis en begrenset ressurs, noe vi bruker opp, og må fylle på for å kunne fortsette. De som tror at viljestyrke er noe som tappes ut over tid, blir fortere slitne, mens de som tror at viljestyrke er noe som holder seg, kan fortsette og fortsette.

If you think of willpower as something that's biologically limited, you're more likely to be tired when you perform a difficult task," said Veronika Job, the paper's lead author. "But if you think of willpower as something that is not easily depleted, you can go on and on.

- Science Daily

Men de som tror at pauser er nødvendig for å kunne fortsette, slik det fremkommer i dette forsøket på studenter i eksamenstress, ikke bare føler seg mer slitne, men de lever mer usunt, og vil utsette oppgaver i mye større grad enn studenter som tror på tanken at det bare er å stå på. 

Viljestyrke handler derfor mer om psykologi enn om biologi, i følge disse forskerne. Og de kan nok ha rett et stykke på vei, men for egen del vil jeg peke på det viktige samspillet mellom sresshormoner som adrenalin og kortisol, og en rekke både fysiske og psykiske sykdommer.

Så positivismen har sine grenser. Det oppfatter trolig også forskerne, for de er raske med å understreke at deres funn ikke skal brukes i medisinsk sammenheng, enten det dreier seg om råd, diagnose, eller behandling. 

(more...)

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.