Aug 07

Blir vi vant til mastene?

Sat, 08/07/2010 - 08:15 — F.R.R.

Blir vi vant til kraftmaster? Spørsmålet stilles i Aftenposten i dag. Jeg tror ikke det. Og i alle fall ikke for turister, som ser området for første gang.

Jeg tok bildet av Gaustatoppen over for å bruke det i en profilering. Men mastene i forgrunnen ødelegger inntrykket. Jeg må forkaste bildet til min bruk, eller manipulere bort mastene, noe som er uredelig.

I Hardanger vil mastene stå oppe på fjellet. Tenk om mastene på bildet over ville vært høyere, stått i profil mot himmelen. Det ville gjort det enda vanskeligere å bli vant til master, slik avisen i dag vurderer.

Men naturen har ingen "prislapp", slik vårt kraftbehov, og vår bekvemmelighet, har. eg har omtalt dette i forbindelse med lokale master i denne posten.

(more...)

Comments

Geir (not verified) says:

Jeg er også motstander av kraftlinjen over fjellet. Men samtidig vet jeg for lite om dette. Vil det på noen måte ramme miljøet, utsatte dyrerarter, trekkfuglenes ruter osv? Påvirke menneskers helse? Eller er det estetiske grunner til at vi er mot kraftlinjene? De ødelegger utsikten vår og vår forestilling om den jomfruelige naturen. Frakter linjene vannbasert kraft eller oljekraft? Vil det være en positiv faktor i klimaregnskapet? Noen ganger får estetikken for stor plass i etikken, men jeg er usikker i denne saken fordi jeg ikke vet nok om den. Hva sier du?

F.R.R. says:

Du spør mer enn jeg kan svare. Men en av grunnene til at kraften skal fram, ved siden av den kritiske forsyningssituasjonen til vestlandet generelt, er visstnok også at oljeindustrien skal ha mer kraft. Men ellers har jeg bare tenkt på estetikken i dette: Master på snaufjellet der de ses fra lang avstand, store spenn over Hardangerfjorder. Dersom det da er gode nok alternativer, noe de strides om.

Men det er visstnok liten uenighet om selve behovet.

Jeg tror neppe at linjene vil påvirke trekkruter for dyr el.l., selv om vi vet at slike kraftlinjer ofte blir mange fuglers bane. Og det med trekkfuglruter er jo et poeng, men ville ikke de fly høyere? Jeg mener også å ha lest en plass at slike kraftfelt kan forvirre trekkfugler mht til retning, men jeg er ikke sikker.

Så for meg koker det ned til estetikk, og om dette kunne gjøres på en annen, og mer naturvennlig måte. Jeg liker heller ikke at det har vært "bukken til havresekken" når det gjelder utredningen, det er i seg selv noe som gjør at dette burde vært sett på en gang til.

Helge Samuelsen (not verified) says:

... i området rundt Lysefjorden, nærmere bestemt Songesand. Mastene der er vesentlig mindre enn "monstermastene", men var utrolig forsøplende. Takk og lov at ikke mange turister forviller segg inn der. At de fastboende takler å bo med dette bokstavelig talt over hustakene er meg en gåte. Dette er subjektive vurderinger. Men estetikk er jo viktig når fjell, fjord og skog skal vurderes. Vi kan jo bli vant til alt, noen bor i tjukkeste byen og liker det. Men det kan være greit å ha noe uberørt natur. Det største sviket er uansett at en regjering som bløffet med sin miljølinje (må man vel kunne si) overkjører alt og alle (foreløpig) i denne saken. Det er også et godt eksempel på flertallsdiktaturet. Lokale interesser og ønsker blir fullstendig overkjørt. Denne trenden og tankegangen er på mange måter verre enn selve mastene.

F.R.R. says:

.. men alle er enige om at det må mer kraft til vestlandet (Bergen spesielt). Det er underlig at dette ikke kan gjøres på en bedre måte enn dette, men det er vel snakk om "kraftsosialisme". Og regjeringen tror jeg i beste fall vil gjøre mindre justeringer for å "tekkes" velgerne, for det har gått prestisje i saken.

Geir (not verified) says:

Helge svarer vel på spørsmålet mitt, men med alle de pengene vi har skulle det vel være mulig å legge kabler f.eks. under fjorden og variere etter hvor i landskapet man befinner seg? Alt mulig er mulig.

F.R.R. says:

Men når vi kan trekke kabler til kontinentet, og forsåvidt reise til månen, er det pussig at vi ikke kan legge sjøkabel. Synes jeg

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 11 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.