Aug 03

Troverdighetsproblem: Politikk overstyrer forskning

Tue, 08/03/2010 - 07:52 — F.R.R.

Biodrivstoff skulle redde oss fra global oppvarming. Men stadig flere forskningsresultater peker i retning av at biodrivstoff heller kan forverre enn forbedre utslippene, dersom hele prosessen tas med i regnestykket. Det passer EU dårlig, som har vedtatt at 10% av alt drivstoff skal være biologisk før 2020. Da kveles de kritiske røster.

Reuters stiller spørsmål om EU nå er i ferd med å implementere kravet om biodrivstoff, til tross for at kommisjonen vet at det forverrer miljøsituasjonen snarere enn å forbedre den. 

Reuters har nu afdækket, at embedsmænd fra EU’s landbrugskommisariat havde fjernet de afsnit i konklusionen, der slog fast, at biodiesel fra sojabønner kan være fire gange så skadelig for klimaet end almindelig diesel eller benzin.

Den danske avisen Ingeniøren har mer om denne saken.

Og det tegner seg et bilde av politikere som er mer opptatt av å skape et bilde av at de handler i forhold til klimakrisen, mer enn at de faktisk gjør det. En ting er retorikken, men jeg har blitt oppmerksom på at fakta underslås av politiske årsaker i økende grad, og at forskningen likevel, til tross for jukset, fremstilles som vitenskapelige sannheter. 

Dette går på troverdigheten til politikere, men den har vi vel kanskje ikke hatt så høye tanker om fra før. Men når politikerne jukser på denne måten, går det også på troverdigheten til vitenskapen løs. Vi kan ikke være sikre på om rapporter og konklusjoner har blitt politisk manipulert eller ikke.

Og til syvende og sist går det på ytringsfriheten løs, når politikere kan bestille konklusjoner fra vitenskapelig arbeid, og skyve ut i mørket faktiske reservasjoner eller fakta. Vi må fortsatt basere oss på den frie pressen, men jeg aner vel også at pressens arbeidsvilkår forverres, av økonomiske årsaker, men også av politiske. Og jeg er usikker på i hvilken grad andre nettfora, slik som Wikileaks og blogger, kan oppveie denne begrensningen i undersøkende journalistikk.

- Illustrasjon: Wikimedia commons

(more...)

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
10 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.