Dec 09

Bloggernes lille andedam

Wed, 12/09/2009 - 17:10 — F.R.R.

 
La oss innrømme det. Norske bloggere er for det meste en navlebeskuende gjeng narsissister, en gjeng som ikke kan la være å plage andre med sine høyst subjektive plaprerier. Og som attpåtil er opptatt av hvem som er den største anda i andedammen. 

Det tordner over dammen når Sonitus nå skal kåre den beste blant oss. Det blir et slags krydder i tilværelsen for både dem som kåres, og for dem som kanskje kåres, for dem som med dette har noe stort å strekke seg etter, og dem som er tilskuere til det hele. 

Det som skal kåres er korrektheten, de riktige meningene, som om det skulle bety noe som helst utenfor andedammen. Der ute går livet som det gjør helt uavhengig av oss skribenter som har et uuttømmelig behov for å dele våre tanker og synspunkter med andre. For det meste blir det å dele med andre i andedammen som har de samme synspunkter som oss selv.

For internett virker egentlig ikke til mer naynsert debatt slik mange ville tro. Studier viser at vi alle helst sler til dem som har de samme synspunktene som oss selv, vi linker til våre like, og vi omtaler helst ikke dem som kan se annerledes på saker og ting enn det vi selv gjør. Det er jo et av de store paradoksene i andedammen, krake søker make, og helst slik at vi kjenner oss igjen i speilbildet.  

Vi har våre drømmer om å bli oppdaget, om å bli sett, om å bli lest. Og vi håper å bli bekreftet av dem som vi selv bekrfter. Det er jo slik kommentarer og bloggroller egentlig fungerer, og det er en gjennomgangsmelodi hos alle dem som skriver om hvordan vår egen blogg skal bli synlig: Kommenter og gjør ære på andre, så vil de til gjengjeld gjøre ære på deg. 

Når sant skal sies er det jo mye her verdt å lese. Og det er mange gode skriblerier og kommentarer. Men et fåtall når ut over andedammen, de færreste er mer enn ubetydeligheter i en medieverden der det er så mange flere røster enn det er plass til. 

Men det avgjørende er likevel: Har endene det trivelig i dammen? Og det har vi jo, der vi kvakker i vei og kor, slik bare bloggere kan kvakke, - og forkvakle. Og i ethvert sosialt system vil det være noen som gjør seg mer gjeldende enn andre, noe Tordenbloggen forsøker å finne ut av. 

Nå får vi vite hvem som har rett på den sentrale plassen i dammen, mens vi andre plasker mer i utkanten. Det er uansett ikke så verst i periferien heller, litt grunnere og litt mindre dristig og farlig. Neste år kan vi jo prøve å svømme litt mer inn mot sentrum, om vi tør i så mye lyn og torden.

Lykke til med Tordenbloggen, og takk til alle bloggere som sprer glede også i min del av dammen. 

 

(more...)

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
13 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.