Dec 08

Nesten ingen tegn på at Tamiflu virker

Tue, 12/08/2009 - 21:41 — F.R.R.

Salget av Tamiflu, influensamedisinen, når ti milliarder kroner i år, mest på grunn av svineinfluensaen. Men effekten er liten og nesten ikke dokumentert, i følge en ny artikkel i British Medical Journal. 

»Vi fandt forsvindende få tegn på, at Tamiflu har nogen effekt.« Sådan lyder det fra professor Nick Freemantle, University of Birmingham, der er én af forskerne bag en stor undersøgelse af influenzamedicinen Tamiflu, som i dag offentliggøres i British Medical Journal.

- Information

Medisinen kan maksimalt lindre influensasymptomer en dag, og selv om det er anbefalt for å bremse en pandemi, betyr den enda mindre i forhold til følgesykdommer av influensaen, som lungebetennelse. Dødeligheten er knyttet direkte opp mot følgetilstandene, og her hjelper Tamiflu praktisk talt ikke i det hele tatt, i følge artikkelen.

Firmaet bak medisinen, Roche, anklages for å ha behandlet forskningsdata om preparatet på en måte som gjør etterprøving nesten umulig, og vi vet alt for lite om bivirkninger på preparatet som i år har blitt brukt av 64 millioner mennesker. Vi vet nesten ikke noe om sikkerheten, sier forskerne bak den nye studien. 

Tamiflu er sterkt anbefalt av norske helsemyndigheter som et viktig medikament i kampen mot svineinfluensaen. 

 

(more...)

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
7 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.